
Titus Meeuws,
Verlies jezelf in de betoverende stadsgezichten van Titus Meeuws –
Het werk van Titus Meeuws staat bekend om zijn werking met licht en sfeer. Vele liefhebbers van dit ‘Haagse licht’ prezen het werk van Meeuws al eerder vanwege de unieke effecten die Meeuws laat zien in de aquareltechniek. Maar ook de grachten van Amsterdam, steegjes in Utrecht en het stadhuis van Gouda komen voorbij in zijn oeuvre. Meeuws zijn expertise is het vastleggen van de klassieke architectuur en wordt veel gevraagd voor huisportretten door het hele land.
De tentoonstelling ‘Haagsche stadsgezichten’ is te zien tot 26 juli.
Het werk van Titus Meeuws is is opgenomen in de collecties van oa Unilever, Katwijks Museum, Schevenings Museum, het Haags gemeente archief en de Tweede Kamer der Staten-generaal.
In 2018 en 2021 schilderde Titus Meeuws meer dan 150 backgroundpaintings voor de Amerikaanse Amazon Prime productie Undone en de Netflix productie Calliope (The Sandman).
In 2023 kreeg Titus landelijke bekendheid in het TV programma De Nieuwe Vermeer (Omroep Max, NPO1), waarin hij als ‘meesterschilder’ het Verdwenen Straatje van Vermeer schilderde.
Met cabaretier Paul van Vliet maakte Titus het boek Haags Licht. (2018 Uitgeverij Nieuwe Haagse)
Haags Hofwater: De smaak van een plek gevangen
Een van de meest iconische plekken in Den Haag is de Hofvijver, een schilderachtige vijver die grenst aan het Binnenhof. Als je vanaf de Lange Vijverberg langs de Hofvijver wandelt en een beetje door je wimpers de omgeving in je opneemt, reis je met gemak een aantal eeuwen terug in de tijd. Naar de 19e eeuw bijvoorbeeld, toen Den Haag ook al een bruisende stad was vol handel, internationale politiek en cultuur.
Koffielikeur met vleug oude jenever
Rondom het Binnenhof schuilen dan ook schitterende, historische verhalen. Aan de oever van de Hofvijver werd het idee geboren van een likeur die past bij de traditie en historie van de stad.
Titus Meeuws liep mijmerend over de Lange Vijverberg. De middagzon tokkelde licht op de gebouwen van het Binnenhof en wiebelde in het donkerbruine water. Het beeld van Haagse Jantje wees bijdehand naar de overkant. 'Als we het gevoel dat we nu ervaren nou eens in een flesje zouden kunnen vangen? Hoe zou dat er dan uit zien? En hoe zou dat smaken?' Donkerbruin, net als de kleur van het water, als een Haags hopje, een koffielikeur met een vleug oude jenever.